Onafhankelijk Ruimtevaart en Technologie Centrum /-^-\ SPACE.Cweb.NL
♦ Vraag van Annelie:
"Ik heb eens ergens gelezen dat men ruimtevoertuigen naar planeten alleen lanceert tegen de klok in, dus als je op de noordpolen van de planeten kijkt. Waarom is dit eigenlijk?"
Antwoord:
Alle planeten in ons stelsel draaien tegen de klok in, behalve Venus. Relatief gezien lanceren wij dus rakketen tegen de klok in, wat een besparing in brandstof oplevert. Door de rotatie van de aarde (tegen de klok in) krijgt het ruimtevaartuig een extra slinger.
Reageer op dit bericht (of stel een nieuwe vraag).  » 

   Wat is de naam van het eerste dier in de ruimte ?


LAIKA de eerste kosmonaut in de ruimte.
Op 3 november 1957 wou Rusland bewijzen dat een levend wezen in de ruimte kan verblijven, en stuurde zij met de Spoetnik 2, het eerste levend wezen, de hond Laika (Russ.voor blaffer), de ruimte in.

Het ruimte tijdperk is op 4 oktober 1957 begonnen met de lanceering van de Spoetnik 1, een piepende bol van 40 pond, en met de Spoetnik 2 voorzien van een cabine voor de zwart-witte bastaard terri�r Laika


Foto: Laika in de cabine van de Spoetnik 2 -

De wetenschappers waren er van overtuigd dat de hond dit niet zou lang zou overleven en was Laika al vanaf het begin afgeschreven en jaren na dato, circuleren er steeds andere verhalen in het Westen over het verbranden in de dampkring.

Na nu blijkt heeft Laika nog zo'n 4 dagen rond de Aarde gevlogen en is de hond door oververhitting in de cabine gestorven en later met een parachutte op aarde terug gekomen, en niet in de dampkring verbrand, zoals de orginele verklaring beschrijft.

   Wat betekent Laika en Spoetnik

We krijgen deze vraag heel erg vaak:
Wat betekent Laika?
- Laika is Russisch voor blaffer, keffer
De hond Laika werd ook wel "Kudryavka" (klein krulletje) genoemt en de Amerikanen noemde de hond Muttnik.
Wat betekent Spoetnik?
- Spoetnik is Russisch voor medereiziger (metgezel).

   Hoe ziet een kaarsvlam in de ruimte bij gewichtsloosheid eruit

Kaars Aarde
kaars op Aarde
Kaars Ruimte
kaars in ruimte
Een kaars op de Aarde
Als we een kaars laten branden gebeuren de volgende dingen:
  • Door de hitte van de vlam smelt de was aan de bovenzijde van de kaars.
  • De vloeibare was wordt door het lont opgezogen en komt bij de vlam.
  • Door de hitte van de vlam verdampt de was.
  • De damp wordt door de vlam tot nog kleinere deeltjes gemaakt.
  • De zuurstof om de kaars reageert met de vlam en deeltjes.

Hier op Aarde zal er een normale stroom van stijgende warme lucht en dalende koude lucht op gang komen rond de kaarsvlam.

Een kaars in de ruimte.
In de ruimte, bij gewichtsloosheid, zal deze stroom veel langzamer gaan. Er is namelijk geen "boven" of "onder" in gewichtsloosheid. De kaars krijgt een meer bolvormige vlam. Omdat er geen luchtstroming is zal de vlam bijna onzichtbaar zijn en zullen er veel druppels was gaan zweven.

Hoe komen raketten in de ruimte, en wat was het doel van de eerste bemande ruimtevlucht?

Ruimtevaart Geschiedenis
Al in de tweede eeuw voor Chr. schreef Lucianus een verhaal over een reis naar de maan. Hij was een inspiratie voor talloze andere om deze reis ook daadwerkelijk te verwezenlijken.
Toen de gebroeders Wright hun eerste sprongetjes met hun 'Kitty Hawk' probeerde de lucht in te gaan, schreef Konstatin Tsjolkovski een wetenschappelijk verhandeling over een reis naar de maan.
Net na de eerst wereldoorlog lanceerde de Amerikaan Robert Goddard een met vloeibaar stuwstof gevulde raket. Hij werd toen belachelijk gemaakt toen hij vertelde dat zo kleine sondes naar de maan gestuurd kon worden. In die jaren waren de raketten uiteraard nog klein en onbetrouwbaar. Een middel om daadwerkelijk de ruimte te bereiken had men toen nog niet. De aardse dampkring is slechts een dunne laag en is er geen enkel vliegtuig die zich in het luchtledige kan verplaatsen.

Een raket kan dit wel doordat de werking gebaseerd is op het beginsel van actie en reactie. De gasstroom die uit de straalpijpen wordt geperst stuwt het geheel zodoende in tegengestelde richting, onafhankelijk van de atmosfeer.

Al voor de Tweede Wereldoorlog hielden twee Duitse wetenschappers, Willy Ley en Werner von Braun, zich bezig met het ontwikkelen van betere raketmotoren. De eerst echt bruikbare raketmotor voor lange afstanden was die voor de V2's, de vliegende bommen die door Duitsland gebruikt werden om o.a. doelen in Engeland te raken. Na de overgave van de Duitsers is een groot deel van de technologie voor onderzoek naar Amerika meegenomen om het concept daar verder te ontwikkelen. De V2's waren een goede eerste stap en werd in 1949 de eerste tweetraps raket vanaf White Sands gelanceerd en bereikte een hoogte van 390 km.

Ook in Rusland werkte men aan de raket ontwikkeling, en boekte men in 1957 een opzienbarend succes, de lancering van de Spoetnik 1, de eerste kunstmatige satelliet, of kunstmaan. Dit kleine object, niet groter dan een voetbal was het begin van het ruimtetijdperk. Met zijn piepsignalen die hij uitzond waren de eerste stappen op weg naar de eerste mens op de maan.

De Spoetnik werd gevolgd door vele satellieten van verschillende vormen en afmetingen, veelal van Russische en Amerikaanse afkomst, maar ook Engeland, Japan, China en Frankrijk deden mee. Al deze satellieten hebben een grote bijdrage geleverd aan de kennis van de aarde en zijn omgeving.


Mensen in de ruimte
Op 12 april 1965 was een nieuwe mijlpaal in de ruimtevaart, de dag dat Joeri Gagarin zijn eerste rondje om de aarde draaide, hij was de eerste mens in de ruimte. Tot toen bestond het sprookje dat men ruimteziek zou gaan worden door het wegvallen van de zwaartekracht. De eerste Amerikaan in de ruimte was Alan Sheppard, de zelfde man die 10 jaar later naar de maan zou gaan. In de 60'er jaren ging verliet men steeds meer de eenmans capsules en verving men deze tot 2 en zelfs 3 persoons capsules. De ruimteschepen werden ingewikkelder en ging men over tot koppelingen met andere ruimtevaartuigen en ruimtewandelingen.

Er waren in die tijd enkele tragische ongelukken zoals de drie Amerikaanse astronauten als Grimssom, White en Chaffee, die het slachtoffer werden van een felle brand tijdens een oefening op Cape Kennedy die in hun capsule ontstond. Enige weken later overleed de ervaren Russische kosmonaut Wladimir Komarov toen zijn ruimteschip te pletter sloeg.


Internationale samenwerking
De Saljoet was het eerste ruimtelaboratorium terwijl de Amerikanen bezig waren met hun eigen Skylab project, een researchbasis in een baan om de aarde. Pas rond de jaren 70 begon met wat meer samen te werken en ging men een koppeling maken tussen het Russische Sajoet en het Amerikaanse Skylab.Het Skylab bestaat voornamelijk uit onderdelen die ook gebruikt zijn bij de eerste maanlanding, de werkmodule was een Saturnes-IVb-trap, waarop zonnepanelen voor de energievoorziening waren geplaatst.