SPACE.Cweb.NL

SPACESHUTTLE ENDEAVOUR STS-123 SPECIAL #03 15 MAART 2008

In deze nieuwsbrief:
 

  •  Een overzicht van de eerste vier dagen van STS-123

  • Een overzicht van de eerste vier dagen van STS-123

    redactie (jeroen wouda), 15 maart 2008

    [NIEUWSBRIEF] - De eerste vier dagen van missie STS-123 zijn voorbij en is het tijd om even terug te kijken wat er de afgelopen dagen gebeurt is. Na de stipte lancering van spaceshuttle Endeavour afgelopen dinsdag 11 maart zijn de zeven bemanningsleden vertrokken naar het internationaal ruimtestation om daar twee nieuwe onderdelen aan het ruimtestation toe te voegen.

    Op de eerste dag in de ruimte deden de bemanningsleden van de Endeavour de gebruikelijke inspectie van het beschermende hitteschild van de spaceshuttle. Commandant Dominic Gorie, piloot Gregory Johnson en Missie Specialist Takao Doi hebben met behulp van de robotarm van de shuttle met verlengarm de vleugelpunten en de neuskap geïnspecteerd. De foto’s zijn later naar Aarde worden gestuurd voor analyse.

    Naast de opnames van de vijfuur durende inspectie van de Endeavour zijn ook de beelden van de lancering door de deskundige bekeken en is daarop opnieuw vallend puin te zien. Tijdens de lancering viel er een brokstuk van de top van de brandstoftank en een stuk van de onderkant. Het puin heeft echter de spaceshuttle niet geraakt.

    Op donderdagochtend 13 maart kwam de Endeavour aan bij het ISS en koppelde om 03:49 uur aan het internationaal ruimtestation om daar samen met de Expeditie 16 bemanning aan een 12-daags missie op het ruimtestation te beginnen. Om 06:36 uur ging het luik tussen de twee ruimtevaartuigen open en was er een hartelijke begroeting door de Expeditie 16 bemanning van het ruimtestation.

    Op vrijdag was het tijd voor de eerste van de vijf ruimtewandeling. Missie Specialist Rick Linnehan en Expeditie 16 boordwerktuigkundige Garrett Reisman maakte de aftrap met de eerste ruimtewandeling waarbij het eerste gedeelte van de Japanse Kibo (Hoop in het Japans) uit het vrachtruim van de Endeavour werd gehaald en op een tijdelijke plaats aan het ruimtestation is gemonteerd.

    Helemaal probleemloos verloopt de missie echter niet. De nieuwe Canadese twee-armige robotarm die aan het eind van de bestaande Canadarm2 op het ruimtestation gemonteerd wordt had problemen met de stroomvoorziening. Met de ruim 1,7 ton zware Dextre wordt het voor de astronauten aanboord het ruimtestation mogelijk om kleine dingen te grijpen buiten het ruimtestation waarbij voorheen een ruimtewandeling nodig was.

    Op zaterdag 15 maart kwam het goede nieuws dat het probleem met de stroomvoorziening van de Dextre was opgelost en bleek er een kabel naar het platform kapot te zijn gegaan en functioneert de Dextre na reparatie van de kabel weer.

    Vandaag kreeg ruimtestation commandant Peggy Whitson de eer om als eerste de Japanse module binnen te gaan samen met Missie Specialisten Rick Linnehan en Takao Doi, een Japanse (JAXA) astronaut. Het luik werd om 02:24 uur opengemaakt en is Japan daarmee het 15e deelnemende land aan het internationaal ruimtestation programma.

    STS-123 missie specialisten Rick Linnehan en Mike Foreman bereiden de tweede ruimtewandeling voor die voor zondagochtend 16 maart om 01:23 uur gepland staat. Op deze tweede ruimtewandeling zal de 3,4 meter lange armen van de Dextre gemonteerd gaan worden.

    Op de website zijn de video’s te zien van deze missie en zullen binnenkort ook de (hoge resolutie) foto’s van deze, en andere missies, beschikbaar komen.

    De volgende nieuwsbrief zal aanstaande woensdag uitkomen tenzij er zich een belangrijke gebeurtenis voordoet.

    Jeroen Wouda /-^-\ SPACE.Cweb.NL


    [ http://space.cweb.nl ]  naar de website: »


    You receive this newsletter because you or someone with this email address has subscribed. You can unsubscribe by returning this newsletter (reply) with unsubscribe in the subject field.

    Deze nieuwsbrief wordt uitgebracht onder Creative Commons Licentie en mag vrijelijk verspreid en overgenomen worden met vermelding van space.cweb.nl als bron.