Onafhankelijk Ruimtevaart en Technologie Centrum /-^-\ SPACE.Cweb.NL
Het laatste nieuws
 • Laatste Nieuws
 • Populair Nieuws
 • Spacestation ISS
 • Shuttle Nieuws
 • Space Specials
 • Satelliet Nieuws
 • Planeten Nieuws
 • Universum Nieuws
 • Amateur Satelliet
 • Onderwijs / Studie
 • Wetenschap/Onderz.
 • Evenementen
 • Lanceringen
 • China ruimtevaart
 • UFO en Mysteries
 • Space Columns
 • Live NASA TV

  Follow spacecweb on Twitter

 • SPACE SHUTTLES
 • OV-105 / Endeavour
 • OV-104 / Atlantis
 • OV-103 / Discovery
 • OV-102 / Columbia
 • SHUTTLE Missies
 • Missie STS-122
 • Missie STS-116
 • Missie STS-115
 • Missie STS-121
 • Missie STS-114
 • Missie STS-107
 • Missie STS-113
 • SHUTTLE Comm.
 • Radio Frequency
 • Opname STS-121
 • BEMANNING
   » R.Husband
   » W.McCool
   » M.Anderson
   » K.Chawla
   » D.Brown
   » L.Clark
   » I.Ramon
  Columbia Crew
   » R.Husband
   » W.McCool
   » M.Anderson
   » K.Chawla
   » D.Brown
   » L.Clark
   » I.Ramon
  SPACE SHUTTLE: Vlucht STS-107 tragisch einde
  » In Memoria, bemmaning vlucht STS-107

  » Columbia Mission STS-107 Details (Eng.)

     » Spaceshuttle Update : Za. 08/02/2003 - Volgens Aviation Week & Space Technology zijn er foto's gemaakt door de Tracking Camera's van de Amerikaanse luchtmacht die een beschadiging laten zien aan de linkervleugel van de spaceshuttle kort voor het uiteenvallen. De NASA is nog niet overtuigd van de waarde van de foto's en roept het momenteel meer vragen op dan dat de foto's een antwoord geven. In onze nieuwsbrief hebben we de feiten van de afgelopen week nog eens op een rijtje gezet.

     » LAATSTE Ruimtevaart NIEUWS : Vr. 07/02/2003 - De leiding van het Internationaal Ruimtestation ISS overweegd om eind April, begin Mei, twee of drie astronauten met een Russisch Soyuz ruimtevaartuig naar het International Space Station te sturen om de huidige bemanning af te lossen.

     » Do. 06 Feb 2003 - 10:30 - LAATSTE NIEUWS: Afgevallen isolatiemateriaal niet de oorzaak van het ongeluk, er blijf nog steeds geraden naar de werkelijke oorzaak.

     » Wo. 05 Feb 2003 - 11:00 - Gisteren is het Russische bevooradingschip 'Progress' aan het Internationaal Space Station gekoppeld om de 2 amerikaanse astonauten en de russische cosmonaut te bevooraden. De geplande terugkeer is voorlopig uitgesteld tot eind maart, begin april, maar kan de bemanning het zeker tot eind juni volhouden. In onze nieuwsbrief van a.s. weekend zullen we de gebeurtenissen van de afgelopen week op een rijtje zetten, dus vraag onze nieuwsbrief nu aan.

     » Ma 03 feb 2003 - 23:45 - Alle (Engelstalige)
     » Shuttle Mission STS-107 en NASA persberichten
  kun je ook op SPACE.Cweb.nl vinden.

     »  Ma 03 feb 2003 - 20:00 - De eerste werkdag na het fatale shuttle ongeluk heeft nog weinig nieuws gebracht. Het onderzoek naar de oorzaak van het verongelukken van de Columbia concentreert zich nu voornamelijk op het landingsgestel en de wielsenesoren. NASA deskundigen zijn de laatste 32 sec. van de Telemetry (Shuttle data) aan het analyseren, waarin een plotselinge temperatuursverhoging in de linkervleugel wordt gemeten. Het is nog onbekend of deze temperatuurs verhoging en het uitvallen van diverse sensoren iets te maken heeft het het uiteenvallen van de shuttle, maar het kan een aanwijzing zijn.
  Er is momenteel nog veel onduidelijk over het ongeluk, en zal het nog lang kunnen gaan duren voordat de oorzaak gevonden is, als het überhaupt gevonden wordt. Alleen al het vinden van alle brokstukken is een bijna onmogelijke opgave, en het zal al met al gevolgen hebben voor de volgende shuttle missies en deze zullen grote vertragingen oplopen. Ik denk persoonlijk dat, ondanks dit tragisch ongeluk, het een positive draai aan de ruimtevaart zal gaan geven, en het weer de plaatst krijgt die het verdient.


  Embleem van STS-107 bemanning.


  Spaceshuttle Columbia
  Spaceshuttle Columbia

  Zondag 2 februari 2003, the day after.

     » 02 feb 2003 - 23:30 - Persconferentie NASA: De NASA heeft officieren aan de familie toegewezen om hun bij te staan en te helpen. De brokstukken van de Columbia liggen over een afstand van zo'n 450 km verspeid en zal het misschien wel maanden, of jaren, duren voordat de oorzaak gevonden kan worden. Tussen de brokstukken zijn ook de vermoedelijke menselijke resten van de astronauten gevonden.

    Tot nu toe bestaat het vermoeden dat er iets fout is gegaan bij de ruimte in het landingsgestel, daar waar de spaceshuttle kwetsbaar is. Om 7:58 a.m. CST werd er een afwijking in de linkervleugel opgemerkt, maar dit was niet buitengewoon. Er is geen enkele aanwijzing dat de bemanning, aan boord de Columbia, gewaarschuwd is voor het uiteenvallen van de spaceshuttle.

   · NIEUWSFLITS: Japan stelt hun 5e shuttle missie met de Atlantis uit.

     » 02 feb 2003 - 18:00 - Ondanks de gebeurtenissen van gisteren, is vanuit Centraal Azie vandaag om 12:59 GMT (2/2/2003) , een onbemand Progress M-47 bevooradingsship naar het Internationaal Ruimtelaboratorium ISS onderweg met water, eten en andere benodigdheden voor de bemanning van het ISS.
  Vooralsnog kunnen de 3 astronauten (zie ook: http://space.cweb.nl/iss.html ) het tot eind Juli 2003 volhouden, en kunnen ze in nood met een Russisch ruimtevoertuig weer naar de Aarde terug keren.

     » Nog meer (Engelstalig) nieuws van CBS is te vinden op:
   » http://www.cbsnews.com

     » 02 feb 2003 - 16:30 - Het laatste nieuws (Engl.) van de NASA over de ramp met het spaceshuttle Columbia is te vinden op :  http://www.nasa.gov/columbia/

     » Zo. 02 feb 2003 : 13:30 - Er is nog weinig nieuws, we blijven alles op de voet volgen en publiceren het laatste nieuws, deze middag proberen we contact te zoeken met het ISS en hopen de communicatie van de Nikolai Budarin met het grondstation te ontvangen.

  Als je zelf een poging wil wagen on 15:53, 17:26, 19:01,20:37, 23:13 en 23:50 is het ISS te ontvangen boven Nederland en moet je op 143.625 MHz luisteren.
  zie ook: http://space.cweb.nl/satelliet_tech.html

  Gebeurtenissen zaterdag 1 februari 2003

     » 01 feb 2003 - 23:45 - Naast de vele brokstukken van de Columbia op de grond wordt er nu ook gewaarschuwd voor veel brokstukken in de lucht. Gebieden boven Texas, Florida en de Golf van Mexico zijn afgesloten voor het luchtverkeer om botsingen met de resten van de spaceshuttle te voorkomen.

     » 01 feb 2003 - 22:00 - Verklaringen van NASA's Administrator Sean O�Keefe en Bill Readdy zijn te vinden op (Engl.):
    » http://www-pao.ksc.nasa.gov

     » 01 feb 2003 - 21:30 - Tech.Persconferentie: Ron Dittemore (Shuttle program manager) 'We zijn geschokt door de gebeurtenissen van heden ochtend en het verlies van onze familieleden. De komemende uren, dagen, weken zullen we meer informatie krijgen hoe deze ramp heeft kunnen gebeuren en zullen we open en eerlijke informatie geven over onze bevindingen. Wij waarschuwen het publiek nogmaals, de brokstukken niet aan te raken daar sommige shuttle onderdelen zwaar giftig kunnen zijn. De ramp voltrok zich kort voor 8:00 CST en begonnen er diverse systemen uit te vallen. Tot toen was er nog geen sprake van enige ongerustheid. we hebben nog geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn en zullen al het mogelijke doen de oorzaak te vinden'

  -Milt Heflin (Hoofd vluchtleiding) 'Het begon vanochtend goed, het weer was overal goed om te kunnen landen, slechts een lichte mist hing er boven Florida. Om 7:53 vielen er enkele temperatuur meters uit, wat nog geen rede tot zorg was. 7:58 begonnen ook de sensors aan de linkekant van de vleugel uit te vallen en was het contact met de Columbia om 8:00 geheel verbroken.'

  -Vragen: Bij lancering is er een stuk isolatie materiaal van de shuttle los gekomen, kan dit het ongeluk veroorzaakt hebben? R.Dittemore 'Er was op dat moment geen reden aan te nemen dat dit een probleem kon geven.'

     » 01 feb 2003 - 20:15 - President Bush; 'Er zijn geen overlevende van de shuttlevlucht STS-107. De astronauten hebben hun leven gegeven voor de wetenschap en zullen we doorgaan met het ruimtevaart programma en blijven de laatste bemanning van de spaceshuttle Columbia altijd herdenken.'
    "De bemanningsleden van de Columbia zijn niet veilig op Aarde aangekomen,
      maar laten wij bidden dat zij wel veilig Thuis gekomen zijn."

   aldus president Bush.

     » 01 feb 2003 - 19:30 - De persconferentie heeft nog weinig nieuws gebracht, er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er van de grond iets gebeurt is wat het ongeluk veroorzaakt zou hebben. Er is een onafhankelijk team samengesteld om het ongeluk te onderzoeken, en zijn alle overheids instellingen bezig met het verzamelen van gegevens. De aandacht is nu gericht op het 'redden' van de astronauten en het ondersteunen van hun families.

     » 01 feb 2003 - 19:15 - Militaire helicopters zijn opgestegen en wordt het rampgebied in Texas veilig gesteld voor een zoekactie naar de astronauten.

     » 01 feb 2003 - 17:45 - Oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. Een terroristische aanslag wordt vrijwel uitgesloten. Een Israelisch team is naar het KSC in Florida onderweg om te assisteren bij het onderzoek.

     » 01 feb 2003 - 17:15 - NASA heeft het verongelukken van de shuttle nog niet bevestigd, maar video opnames op CNN laten een ontploffende shuttle zien.

     » 01 feb 2003 - 16:15 - Brokstukken bevestigen het verongelukken van de shuttle. Er wordt gewaarschuwd voor neerkomende brokstukken in Texas.

     » 01 feb 2003 - 15:30 - Kort voor de landing van de spaceshuttle is het contact met de shuttle verloren en is de shuttle verongelukt.

     » LAATSTE NIEUWS 01 feb 2003
  Om 14:00 (GMT) is het contact met spaceshuttle Columbia plotseling verbroken. 16 minuten later zou de shuttle in Florida landen, en werden er donderslagen boven midden Texas waargenomen en is er een video gemaakt van neerkomende brokstukken van de shuttle. De shuttle vloog toen op 63 km hoogte met een snelheid van ongeveer 20.000 km/u. Verspreid over een gebied va 320 km zijn delen van de shuttle neergekomen. De bemanning van de Columbia heeft geen kans gehad aan deze ramp te ontsnappen en zijn met waarschijnlijkheid overleden.

  Shuttle Mission: STS-107
  Vandaag za.1 feb. 2003 is een zwarte Zaterdag voor de ruimtevaart. Video opnames op CNN laten een ontploffende shuttle zien en zijn er waarschuwingen in Texas om vooral van de brokstukken af te blijven.

  Onze gedachten gaan uit naar Comander Rick Husband, Piloot William McCool, Commander Michael Anderson, Mission Specialist Kalpana Chawla, Mission Specialist David Brown, Mission Specialist Laurel Clark en de eerste Israelische astronaut Ilian Ramon en hun families.

  redactie SPACE.Cweb.nl (Netherlands)


  Shuttle Mission STS-107 Crew  ( 16/01/2003 tot 01/02/2003 )

  Rick Douglas Husband (COLONEL, USAF)
  Mission Commander: Rick Douglas Husband
  Geboren:12 Juli 1957, Amarillo, Texas
  Afgestudeerd aan de Amarillo High School, Texas in 1975. In 1980 ontving hij een "bachelor of science degree" in mechanische engineering van het Texas Tech University en een "master of science degree" in mechanische engineering van de California State University, Fresno in 1990.
   » lees zijn biografie (Engl.)

  William C. McCool
  (COMMANDER, USN)

  Pilot: William C. McCool
  Geboren: 23 September 1961 in San Diego, California
  Afgestudeerd aan de Coronado High School, Lubbock, Texas in 1997. Hij ontving in 1983 een "bachelor of science degree" in toegepaste wetenschappen van de US Naval Academy en een "master of science degree" in computer techniek van de University of Maryland in 1985 en een "master of science degree" in ruimtevaart engineering van de US Naval Postgraduate School in 1992.
   » lees zijn biografie (Engl.)
  Michael P. Anderson
  Michael P. Anderson
  (Lieutenant Colonel, USAF)

  Payload Commander: Michael P. Anderson
  Geboren: 25 December 1959, Plattsburgh, New York
  Opleiding: Afgestudeerd aan de Amarillo High School, Texas, in 1975 en ontving in 1980 een "bachelor of science degree" in mechanische engineering van het Texas Tech University. In 1990 ontving hij een "master of science degree" in mechanisch engineering van de California State University.

   » Lees Biografie (Engl.)
  Kalpana Chawla
  Kalpana Chawla
  (PH.D.)

  Mission Specialist: Kalpana Chawla
  Geboren: Karnal, India
  Afgestudeerd aan de Tagore School, Karnal, India in 1976. Zij kreeg een "bachelor of science degree" in ruimtevaart techniek van de Punjab Engineering College, India in 1982. Zij ontving in 1984 een "master in science" in ruimtevaart techniek van de Universiteit van Texas in 1984 en een docteraal in filesofie in ruimtevaart techniek van de Universiteit Colerado in 1988.
   » lees haar biografie (Engl.)
  David M. Brown
  David M. Brown
  (CAPTAIN, USN)

  Mission Specialist: David M. Brown
  Geboren: 16 April 1956 in Arlington, Virginia
  Afgestudeerd aan de Yorktown High School, Arlington, Virginia in 1974 en ontving in een 1978 een "bachelor of science degree" in biologie van het College of William and Mary en een docteraal in medicijnen van de Eastern Virginia Medical School in 1982.

   » Lees Biografie (Engl.)
  Laurel Blair Salton Clark
  Laurel Blair Salton Clark
  (COMMANDER, USN)

  Mission Specialist: Laurel Blair Salton Clark
  Geboren: in Iowa, maar beschouwd Racine, Wisconsin, haar thuis stad
  Afgestudeerd aan de William Horlick High School, Racine Wisconsin in 1979. Zij ontving in 1983 een "bachelor of science degree" in dierkunde van de University of Wisconsin-Madison en een docteraal in medicijnen in 1987 van dezelfde Universiteit.


   » lees haar biografie (Engl.)
  Ilian Ramon
  Ilan Ramon
  (Colonel, Israel Air Force)

  Payload Specialist: Ilan Ramon
  Geboren:20 Juni 1954 in Tel Aviv, Israel
  Afgestudeerd aan de hoge school in 1972. Ontving in 1987 een "bachelor of science degree" in electronica en computer engineering van de University of Tel Aviv, Israel.
   » lees zijn biografie (Engl.)

  SPACE.Cweb.NL
  Portal Version 3.0.1
  As Seen On EarthCam

  eXTReMe Tracker Creative Commons License
  @MEMBER OF PROJECT HONEY POT
  Spam Harvester Protection Network
  provided by Unspam
  Analytical Graphics, Inc.