Tijdens deze speciale avond openstelling van de Space Expo bestond er een mogelijkheid door één van de vier opgestelde telescopen een blik in ons universum te werpen,maar helaas. Het kijken naar de sterren door een telescoop is een leuke hobby, maar wel één voor 'goed weer' mensen. Door de dichte bewolking was het zaterdagavond slechts mogelijk een glimp van de maan op te vangen.
Gelukkig stond de avond ook in het teken van de komende lancering van de Herschel telescoop die door verschillende samenwerkende landen ontwikkeld en gebouwd is. Één van de onderdelen van de telescoop is de HIFI (Heterodyne Instrument for the Far Infrared) waarvoor onderdelen ontwikkeld en gebouwd zijn door het Utrechtse SRON.
Peter Paul Kooijman van het SRON heeft een interessante lezing gegeven over het doel van de Herschel en de ontwikkeling en bouw van een de onderdelen van het het HIFI meetinstrument. De SRON heeft de Focal Plane Unit (FPU) gemaakt dat een ultra gekoelde camera is die met helium wordt gekoeld tot bijna het absolute nulpunt.
De levensduur van de satelliet is ongeveer drie jaar, als het heliumgas voor de koeling van de telescoop op is dan is de herschel missie voorbij. De onderdelen van de HIFI zijn voornamelijk met bekende materialen als aluminium gebouwd en is er niet gekozen voor meer moderne materialen het om risico's bij het gebruik van vrij nieuwe materialen te beperken.
De lancering van de Herschel staat voor april op de kalender en zal vanaf de Europese ruimtehaven in Frans Guyana met Ariane 5 samen met haar medepassagier, de Europese Planck, in haar baan worden gebracht.
Meer info Herschel: ESA Herschel |