( NASA / Cweb.NL, 16 Jul 2005 )
[ space shuttle ] -
6472 maal gelezen.
|
|
In een persverklaring van afgelopen vrijdagnacht, erkende de NASA dat het moeilijk is om een fout, die zich alleen voordoet onder uitzonderlijke omstandigheden, op te sporen en te repareren. Er zijn momenteel 12 teams, op diverse locaties, bezig met het vinden van een oplossing van het probleem met de brandstofsensoren. Iedereen staat klaar voor de lancering van de spaceshuttle Discovery. “We zullen eerst het probleem moeten oplossen voordat we weer beginnen met aftellen. Het zou op zijn vroegst pas vier dagen na het oplossen van de sensor problemen zijn” aldus Wayne Hale, hoofd van spaceshuttle programma.
|
Vragen van de Pers:
Wat is de verwachting op een spoedige lancering van de spaceshuttle?
“Wij dachten dat we alle problemen opgeloste hadden, maar toch vinden we op het laatste moment alsnog een probleem met één van de sensors van de brandstoftank. De spaceshuttle staat op het lanceerplatform in een zeer “vijandige” omgeving. Er zijn allerlei radargolven en meetapparatuur aan en op de shuttle bevestigd. Dat is iets wat wij nog niet goed in een laboratorium opstelling kunnen nabootsen, en zo is dat moeilijk te testen”
Er is nog nooit een probleem met de raketmotor geweest, waarom niet gewoon met drie sensors vliegen in plaats van vier?
“Wij gaan altijd uit van absolute veiligheid. Ieder onderdeel van de spaceshuttle hebben wij zo goed mogelijk getest en geven wij het de best mogelijke garantie dat het functioneert. Als wij daar nu van gaan afwijken, dan komen we in een gevaarlijk gebied.”
Wat gebeurt er nu met de spaceshuttle “Atlantis” als de lancering van de Discovery tot 14 september wordt uitgesteld?
“We gaan er vooralsnog van uit dat we over drie dagen weer beginnen met aftellen, maar als de lancering van de Discovery tot september uitgesteld zal moeten worden, dan verschuift de datum van missie met de spaceshuttle “Atlantis” gewoon mee.”
Denkt u dat het nu ontdekte probleem met de sensor voor de hele spaceshuttle vloot geldt?
“Momenteel weten we nog niet wat het probleem is en daarom is het belangrijk dat wij de oorzaak vinden, pas dan weten we of het probleem zich ook bij de andere spaceshuttles voordoet.”
Waarom plaats u niet gewoon meer sensor erbij dan de vier die nu gemonteerd zijn?
“Dat zou een goed idee zijn, maar dan moeten we de bedrading van de spaceshuttle om gaan leggen en dat zou zeker weken gaan kosten. Misschien is het een goede aanpassing voor toekomstige spaceshuttles.”
Waarom kan men niet na 31 juli vliegen, en waarom niet begin augustus?
“We hebben deze optie uitvoerig onderzocht, maar we hebben voor deze missie genoeg daglicht nodig om de spaceshuttle te kunnen fotograferen en in augustus hebben we dat niet”
Hoe goed kent u de spaceshuttle na 20 jaar ervaring, en bent u teleurgesteld in de vorderingen terug naar de ruimte te gaan?
“We hebben al veel vluchten met de spaceshuttle gemaakt, en iedere keer ondekken wij weer iets nieuws. Iedere shuttle heeft inmiddels al gemiddeld 30 vluchten gemaakt en leren wij er steeds weer iets bij. We gebruiken die kennis om de volgende missie weer veiliger te maken.
We zijn teleurgesteld dat deze vlucht nog niet doorgegaan is maar we zijn heel blij dat we dit probleem op tijd hebben kunnen vinden voordat het te laat was.”
Hoe ver staat u met de vorderingen het probleem met de sensor te op te lossen?
“We weten nu waar we beginnen moeten met zoeken. We hebben de sensor zelf onderzocht maar die lijkt goed te functioneren. We bekijken nu de “zwarte doos”, dat is de kast waarin zich de elektronica bevindt. Dit is een complex systeem waarin van alles fout kan gaan. Door de radiostraling, kou of een andere onverwachte oorzaak, kunnen de elektronisch componenten defect gaan. We gaan nu proberen ruimte in de “zwarte doos” te maken, om een extra weerstand over de bestaande te plaatsen om zo het verschil in de meetwaarde en onze eigen metingen te corrigeren. We zullen één van de andere brandstofsensoren als ijkpunt gaan gebruiken.”
Tot besluit van deze persconferentie
“We gaan niet vliegen voordat we het probleem gevonden en opgelost hebben”
|
|