Russische kosmonaut, Yurchikhin, zat aan het roer van het ruimtevaartuig toen het om 02:23 uur los koppelde van de Rassvet module van het ruimtestation. Het trio landde om 05:46 uur ten noordoosten van Arkalyk, Kazachstan.
In de vrieskou stonden de Russische reddingsteam klaar om de bemanningsleden uit Soyuz TMA-19 te helpen en te laten wennen aan de aardse zwaartekracht. Yurchikhin zal naar het Gagarin Cosmonaut Training Center in Star City, net buiten Moskou worden gebracht en zullen Wheelock en Walker direct naar Houston worden gevlogen.
Het trio werd op 15 juni gelanceerd vanaf het Baikonur Cosmodrome in Kazachstan in de Soyuz TMA-19. Als lid van ISS Expeditie 24 en 25 verbleven zij 163 dagen in de ruimte waarvan 161 aan boord het Internationaal ruimtestation en vierde daar het 10-jarige jubileum van permanente bewoning van het ISS op 2 november.
Tijdens hun missie werkte de bemanningsleden aan meer dan 120 microgravity experimenten in biologie en biotechnologie; fysische en materiaalwetenschappen; technologische ontwikkeling en Aarde en ruimte onderzoek.
De astronauten hadden ook te maken met een noodsituatie toen de helft van het koelingssysteem van het ruimtestation uitviel en maakte Doug Wheelock en Expeditie 24 Boordwerktuigkundige Tracy Caldwell Dyson drie ongeplande ruimtewandelingen om een defecte pomp te vervangen die de uitval van het koelingssysteem had veroorzaakt. Die reparatie was succesvol verlopen.
Yurchikhin heeft nu in totaal 371 dagen in de ruimte doorgebracht, Doug Wheelock 178 dagen en Shannon Walker 163 dagen.
Het ruimtestation wordt nu bemand door Expeditie 26 commandant Scott Kelly en
Boordwerktuigkundigen Alexander Kaleri en Oleg Skripochka van het Russian
Federal Space Agency. Een nieuw trio van Expeditie 26 boordwerktuigkundigen NASA astronaut Catherine Coleman, Russische Kosmonaut Dmitry Kondratyev en Paolo Nespoli van het European Space Agency zullen op 15 december naar het ruimtestation vertrekken vanaf het Baikonur Cosmodrome en op 17 december aankoppelen aan het ruimtestation.
Bron: NASA |