( redactie / NASA, 30 Jul 2005 )
[ planeet ] -
15003 maal gelezen.
|
|
Een planeet, groter dan Pluto, is ontdekt in de buitenste ring van ons zonnestelsel.
De planeet is ontdekt met behulp van de Samuel Oschin Telescoop in Californië, USA. De vondst van deze planeet werd vrijdag bekend gemaakt door Dr. Mike Brown van het Californië Institute of Technology, wiens werk voornamelijk door de NASA betaald wordt.
|
De planeet is onderdeel van de Kuiper gordel, maar haar door haar grootte ten opzichte van de negen andere planeten, moeten we het tot een planeet rekenen. De planeet staat 97 keer verder van de zon dan onze aarde en is dit het verste hemellichaam dat wij kennen en het op drie na helderste object in de Kuiper gordel.
“De planeet is de komende 6 maanden vroeg in de ochtend met een telescoop te zien in de constellatie Cetus (De Walvis)”, zegt de Brown, de man die samen met zijn collega’s Chad Trujillo, en David Rabinowitz de planeet op 8 januari hebben ontdekt.
Brown, Trujillo and Rabinowitz fotografeerde de nieuwe planeet met de 28-inch Samuel Oschin telescoop op 31 oktober 2003, maar het object was zo ver weg dat de beweging van de planeet pas in januari van dit jaar aan het licht kwam na het herbestuderen van de foto’s. De afgelopen acht maanden hebben de wetenschappers de planeet bekeken en haar grootte en baan bepaald.
“Het is zeker groter dan Pluto” aldus Brown, professor in planetaire astronomie.
Wetenschappers kunnen de grootte van een hemellichaam berekenen door haar helderheid, zoals men de wattage van een lamp of afstand kan bepalen. Hoeveel zonlicht de planeet weerkaatst is nog onbekend maar kan men een aardige schatting van de grootte maken.
“Zelfs al zou er 100% van het zonlicht weerkaatst worden, dan is de planeet zo groot als Pluto”, zegt Brown, “Ik schat dat de planeet 1,5 keer zo groot is als Pluto, maar we zijn we niet zeker van haar omvang.”.
“We zijn er 100% zeker van dat dit het eerste object, groter dan Pluto, is dat we gevonden hebben in de buitenste ring van ons zonnestelsel”, voegt Brown daar nog aan toe.
Men heeft een nieuwe naam voor de planeet voorgesteld bij het International Astronomical Union en wacht men op hen besluit voordat de naam openbaar gemaakt wordt. |
|