( JAXA, Japan, 25 Jun 2007 )
[ satelliet ]
- Laatste update: 27 Feb 2008 23:44 - 84451 maal gelezen.
|
|
De "KAGUYA"(SELENE)* is de eerste grote maanverkenner van Japan en zal op 16 augustus 2007 vanaf het Yoshinobu Launch Complex, Tanegashima Space Center, op een H-IIA raket gelanceerd worden. Deze missie, waar veel landen naar uitkijken, is de grootste maanmissie sinds het Apollo programma.
|
Het hoofddoel van deze missie is om te onderzoeken waar de maan vandaan komt en hoe deze is gevormd. De maan zal op verschillende manieren bekeken worden om deze gegevens in de toekomst te gebruiken. De vele missies naar de maan hebben een grote hoeveelheid aan gegevens opgeleverd maar is het grootste mysterie, de oorsprong en evolutie, nog niet ontrafeld.
KAGUYA zal de volledige maan verkennen om onderzoek te doen naar de samenstelling van minerale op de maan, de geografie, de structuur van de bodem, het grote magnetisch veld en de zwaartekracht. Er wordt verwacht dat het resultaat een beter beeld geeft van de algemene evolutie van de maan. De maanverkenner zal tevens het elektromagnetisch veld, plasma en hoge-energie deeltjes observeren . Deze gegevens zijn van onschatbare waarde om de mogelijkheid voor een bemande missie naar de maan te onderzoeken.
De KAGUYA bestaat uit een hoofdvaartuig en twee kleine satellieten (Relay satelliet en VRAD satelliet). Als het hoofdvaartuig in de buurt van de maan is gekomen dan zal het zich in een baan van 100 kilometer hoogte om de maan brengen. De Relay satelliet zal in een elliptische baan op 2400 kilometer hoogte van de maan worden gebracht en zal de communicatie verzorgen tussen het hoofdvaartuig en het grondstation op aarde. De VRAD satelliet speelt een belangrijke rol in het meten van de gravitatieveld van de maan. Het hoofdvaartuig zal ongeveer een jaar de gehele maan gaan onderzoeken.
*SELENE = SELenological and ENgineering Explorer
- De naam SELENE komt van de Griekse maangodin Selene.
[ Bron: JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) ]
|
|