( Maarssen, 14 Oct 2008 )
[ ruimtestation ]
- Laatste update: 14 Oct 2008 20:17 - 54618 maal gelezen.
|
|
Commandant Edward Michael "Mike" Fincke en boordwerktuigkundige Yury Valentinovich Lonchakov van het 18e International Space Station team hebben om 10:26 uur (Nederlandse tijd) de Soyuz TMA-13 aan de aardse zijde van de Zariya module gekoppeld. Het luik tussen de twee ruimtevaartuigen werd om 11:55 uur geopend. Een verwelkoming ceremonie en een veiligheidsinstructie volgde direct na het binnengaan in het ruimtestation door de drie TMA-13 bemanningsleden. Naast Mike en Yuri is ook gastronaut Richard Garriott, die samen met de Expeditie 17 bemanningsleden, op 23 oktober weer terug naar de aarde zal keren.
|
Richard Garriott's missie naar het Internationaal ruimtestation staat geheel in het teken van zijn avontuurlijk leven en persoonlijke ontwikkeling. Garriott heeft het grootste deel van zijn leven gewijd aan het avontuur op vele plekken van de aarde waaronder het zoeken naar meteorieten in Alaska, het volgen van berggorilla's in Ruanda, de Amazone afvaren in een kano en duikexpedities naar de Titanic. Hij is nu begonnen aan zijn grootste avontuur, ruimteverkenning.
Garriott is geboren in Cambridge, Engeland en is grootgebracht in Nassau Bay, Texas. In 1980 ging hij naar de Universiteit van Texas waar hij de Ultima computer game series ontwikkelde. Samen met zijn vader en broer richtte hij Origin Systems op, een particuliere videogame uitgever. In 1992 verkocht Garriott Origin Systems aan Electronic Arts. In 1999 verliet Garriott Electronic Arts en richtte in 1990 in samenwerking met NCsoft Destination Games op. Zijn laatste spel, Richard Garriott's Tabula Rasa, kwam in november 2007 uit en werd goed verkocht in Amerika en Europa.
Hij zal tijdens zijn zesdaags verblijf aanboord het ruimtestation tal van experimenten uitvoeren. Daarnaast zal hij schoolcontacten verzorgen en vanuit het ruimtestation vragen beantwoorden van diverse studenten.
Één van de interessantste experimenten die hij zal gaan uitvoeren is SSTV. SSTV staat voor Slow Scan Television, een radiotechniek om beelden over te zenden. Hij zal tijdens zijn verblijf aanboord het ruimtestation foto's maken en deze via SSTV weer terug naar Aarde sturen. Als je de juiste ontvangstapparatuur hebt kun je deze beelden ook zelf ontvangen. De frequentie is 145.800 MHz (NFM) en worden de beelden in Robot 36 formaat uitgezonden. Meer informatie hierover kun je bij onze collega website iss.ontwikkel.nl (PD0RKC) lezen.
|
|