Het Amerikaanse 'Witte Huis' ziet meer in het investeren in de ontwikkeling van commerciële raketten voor het transporteren van astronauten en goederen naar en van het Internationaal ruimtestation ISS.
Een beleidsmaker uit Florida noemt de nieuwe plannen "volstrekt onaanvaardbaar". Een senator in Maryland heeft moeite met het nieuwe plan. En in Louisiana, waar de brandstoftanks voor de Ares I en de Ares V raketten worden gebouw zegt men dat de plannen funest zijn voor Amerika's leidende rol in de ruimtevaart.
Volgens het voorlopig rapport over de plannen voor de NASA, worden de banen die verloren gaan door het beëindigen van het spaceshuttle programma, te langzaam opgevuld en dreigt Amerika de leiderschapsrol in de ruimtevaart te verliezen aan China en Rusland en leunt zij teveel op niet bewezen commerciële bedrijven, aldus Senator Bill Nelson, een voormalig astronaut en Obama's belangrijkste ruimtevaart adviseur en voorzitter van de ruimtevaart subcommissie.
"Wanneer de 6 miljard extra investeringen in de bouw van commerciële raketten word gestoken dan wordt de ontwikkeling van een grotere raket voor bemande missie met minstens 10 jaar uitgesteld, en dat in onaanvaardbaar."
Volgens welingelichte bronnen wordt het budget voor de NASA de komende vijf jaar met 6 miljard dollar gekort.
Volgens Obama's plannen zal de NASA zich meer moeten gaan richten op astronauten van en naar het ruimtestation te brengen in plaats van naar de Maan. Ook wil men meer commerciële vluchten naar het Internationaal ruimtestation uitvoeren en het wetenschappelijk nut van het ruimtestation uitbreiden.
Deze prioriteiten gaan ten kosten van het Constellation programma voor bemande ruimtevaart en waarschuwde de presidentiële commissie in oktober afgelopen jaar al, dat het budget voor dit programma te weinig was en haar doelen niet dreigde te halen.
Het Amerikaanse Congres heeft het uiteindelijk woord over de toekomstplannen voor de NASA. In december hebben zij een wet aangenomen die verbied te plannen voor de NASA te wijzigen zonder overleg met het Congres. Daarom is het laatste woord hierover nog niet gesproken. Er is dus nog een sprankje hoop voor het Maan programma, al is de kans hierop met Obama's plannen een stuk kleiner geworden.
Bron: Florida Today |