De acht jaar hard werken met duizenden Amerikanen wierpen op 20 juli 1969 vruchten af toen de Apollo 11 commandant Neil Armstrong uit de maanlander ging en "een kleine stap" maakt op de “Zee van Rust” en noemde het "een grootte stap voor de mensheid".
Innovatie en improvisatie waren er nodig om naar de maan te kunnen. In december 1968 besloot de NASA de bemande ruimtevlucht naar de maan een extra zet te geven. De Apollo 8 ging tot aan de maan zonder maan landingsmodule. Dit was de eerste bemande vlucht met de krachtige Saturn V raket.
Zes van de Apollo missies, de Apollo’s 11, 12, 14, 15, 16 en 17 gingen naar de maan om de bodem, meteorieten, seismische activiteit, warmte geleiding, maan metingen, magnetisch veld en zonnewinden te onderzoeken. Apollo 7 en 9 waren de test voor het vaartuig in de ruimte. Apollo 10 draaide om de maan en was een proeflucht voor de bemande missie. Door een exploderende zuurstoftank werd de Apollo 13 de landing afgebroken en moest de bemanning alles in het werk stellen om deze missie in een "succesvolle mislukking" te laten worden.
Het programma trok ook lering van de Apollo 1 waarbij de astronauten Gus Grissom, Ed White and Roger Chaffee omkwamen tijdens een brand op het lanceerplatform in 1967.
Meer Informatie (Nederlands):
♦ Apollo Programma (Wikipedia.nl)
More Information (English):
♦ NASA Apollo Program
|