Viking 1 werd gelanceerd op 20 augustus 1975 en kwam op 19 juni 1976 bij de planeet aan. Op 20 juli 1976 werden de Viking 1 en de verkenner gescheiden en landde de verkenner op de Chryse Planitia. Viking 2 werd op 9 september 1975 gelanceerd en kwam op 7 augustus 1976 in een baan om Mars. De Viking 2 verkenner zette op 3 september 1976 een voet op de Mars bodem.
"Het Viking team kende de atmosfeer van Mars nog niet zo goed en ze hadden nog geen idee hoe het terrein met rotsen er uit zag. Toch lukte het om een zachte landing op Mars te maken", vertelde Gentry Lee, zonnestelsels verkenning ingenieur van NASA's Jet Propulsion Laboratory. Lee was de wetenschapper en missie planner voor de Viking missie. "We waren bang en opgewonden. We waren zo blij en trots toen we zagen dat we werkelijk veilig op Mars geland waren."
"Het succes van de Viking missies waren een mijlpaal waartegen alle missies van toen, nu en in de toekomst afmeten kan worden.", zegt Doug McCuiston Mars verkenner programma directeur van het NASA hoofdkwartier in Washington.
De Vikings waren oorspronkelijk gebouwd om 90 dagen te functioneren maar hebben ze het uiteindelijk zes jaar lang uitgehouden. Ze hebben meer als 4500 foto's gemaakt van de oppervlakte van Mars. De bijbehorende satellieten hebben ruim 50000 foto's gemaakt en bijna 97% van de oppervlakte van Mars in kaart gebracht.
De Vikings gaven de eerste metingen van de oppervlakte en atmosfeer van Mars. Deze gegevens worden nu nog steeds geanalyseerd en geïnterpreteerd. De gegevens toten aan dat Mars er vroeger heel anders uit gezien moet hebben. De Vikings waren ook de eerste die een succesvolle afdaling en landing op Mars maakte. Het hitteschild en remparachute van de U.S. Mars lander, Mars Pathfinder, Spirit en Opportunity werden allemaal gemaakt naar het model van de Vikings.
NASA's Langley Research Center, Hampton leidde het Viking programma. NASA's Jet Propulsion Laboratory, geleid door California Institute of Technology, bouwde de satellieten, leverde het deep space network en leidde de wetenschappelijke missie. NASA's Glenn Research Center ontwierp de Titan/Centaur draagraket waarmee de Viking naar Mars werden gebracht. NASA's Kennedy Space Center zorgde voor de lancering van de raket. Verschillende wetenschappers van de NASA waren betrokken bij deze teams.
[ Bron: NASA.gov ]
|