( Pacific Ocean, 31 Jan 2007 )
[ lancering ]
- Laatste update: 28 Feb 2008 23:14 - 67160 maal gelezen.
|
|
De Zenit raket is ontworpen en wordt gebouwd door het Ukrainsche Yuzhnoe Design Bureau en is ontwikkeld in de jaren tachtig. De Zenit is gebouwd voor twee doelen; als vloeibaar brandstof booster raket voor de Russische Energia en samen met een tweede trap als zelfstandige raket. Eigenlijk zou de Zenit raket ook gebruikt worden om de Soyuz te vervangen voor bemande lanceringen maar werd dit door de val van de Sovjet Unie afgeblazen.
|
De Zenit raket werd op 30 januari gelanceerd door het Sea Launch Consortium vanaf een drijvend lanceerplatform in de Grote Oceaan. De Zenit is al 23 keer gelanceerd waarvan 21 maal met succes, 2 mislukkingen. Het eerste ongeluk was op de tweede commerciële lancering van een communicatie satelliet op 12 maart 2000 en kwam door een software fout waardoor er een ventiel in de tweede trap niet werd gesloten. De tweede mislukking gebeurde op 30 januari 2007 op het Ocean Odyssey lanceerplatform toen de raket explodeerde enkele seconden nadat de motoren ontstoken werden. De NSS-8 communicatie satelliet werd daarbij vernietigd.
De NSS-8 satelliet was een ultra moderne satelliet gebouwd door Boeing en bevat 56 C-band en 36 Ku-band zendontvangers en was het middelpunt voor het New Skies global communicatie systeem. De NSS-8 zou een scala van functies gaan vervullen waaronder uitzendingen, overheid en militaire toepassingen, bedrijfscommunicatie en breedband Internet Services. De NSS-8 kon 2/3 van de Aarde bereiken waaronder Europa, Afrika, het Midden Oosten, India en Azië. Het zou oorspronkelijk een levensduur van 15 jaar hebben en een startvermogen van 18 kilowatt hebben.
SES New Skies is een bedrijf dat zich in Nederland heeft gevestigd en verzorgt video, Internet, data en spraak communicatie services aan vele verschillende soorten Media, Internet Service Providers, netwerken, telecommunicatie bedrijven, overheid en levert haar diensten aan 250 bedrijven in 79 landen. Het bedrijf heeft vijf communicatie satellieten. De NSS-8 is bij de explosie verloren gegaan, de NSS-9 is nog in aanbouw en zal later gelanceerd worden.
Zie ook: (Nederlands):
♦ Wikipedia SEA LAUNCH
More information (English):
♦ WIKIPEDIA SEA LAUNCH
♦ SEA LAUNCH HOMEPAGE (Boeing)
♦ LAUNCH SPECIAL (Boeing)
♦ NEW SKIES HOMEPAGE
♦ NSS-8 FACTSHEET (Boeing)
|
|