De polariserende synchrotron combineert golven met een snel draaiend magnetisch veld en het resultaat verklaart ook waarom pulsar's -- wat super massieve draaiende sterren zijn -- zeer krachtige signalen kunnen uitzenden, een fenomeen dat wetenschappers al jaren bezighoudt.
Singleton zegt dat de polariserende synchrotron in feite radiogolven hevig misbruikt zodat ze uiteindelijk sneller dan het licht reizen. Dit gebeurt waarschijnlijk ook in pulsar's.
"Pulsar's zijn snel draaiende neutron sterren die radiogolven in pulsen uitzendt, maar weten we niet waarom deze pulsen zo krachtig zijn en ze enorme afstanden kunnen afleggen," zegt Singleton. "We denken dat ze hetzelfde werken als onze machine."
Het apparaat bestaat uit een 2 meter lange licht gebogen boog van aluminium (een diëlektrisch materiaal) met een aantal elektrode op regelmatig afstand van elkaar geplaatst over de gehele lengte. Door een sinusvormig stroom aan elke elektrode aan te bieden en de fase bij elke elektrode iets te verschuiven wordt er een sinusoïde patroon over de gehele lengte van het apparaat gevormd. Door de frequentie van de stroom en fase aan te passen kan er een golf gemaakt worden die zich sneller dan het licht verplaatst, zeggen de onderzoekers. Maar daarbij verplaats geen enkel deel van de lading zich sneller dan het licht.
Bron: Universe Today
|