Met het mini-symposium krijgt het publiek de kans om uit de eerste hand alles te horen over de eerste ‘korstmonauten’ en zich een beeld te vormen over de betekenis van deze ontdekking. In een speciale tentoonstelling zijn de ‘korstmonauten’ te bekijken.
Op 31 mei 2005 werd vanaf de lanceerbasis Baikonoer een onbemande Russische Foton-M capsule gelanceerd voor een 16-daagse vlucht op de aarde. Op de capsule was een Biopan gemonteerd; een door ESA ontwikkelde ronde doos die in de ruimte als een wafelijzer automatisch wordt geopend en gesloten. In de geopende deksel van de Biopan werden 12 monsters van korstmossen blootgesteld aan de kou, de warmte, de directe straling van de zon en het vacuüm van de ruimte. Na landing in Kazachstan bleken deze korstmossen hun ruim 14-daagse blootstelling aan de extreme condities van de ruimte te hebben overleefd! Ook tegen de verschillende soorten kosmische straling bleken de korstmossen bestand. De ‘korstmonauten’ waren net zo gezond als de controlegroep die op aarde was gebleven.
Dit opzienbarende resultaat is interessant voor de vraag hoe leven op aarde is ontstaan. Zo bestaat er een theorie dat het leven op Mars is ontstaan en met meteorieten is ‘meegelift’ naar de aarde. De ‘korstmonauten’ tonen aan dat er levensvormen bestaan die zo’n reis door de ruimte zouden kunnen overleven.
Natuurlijk, het korstmossenexperiment beantwoordt vragen maar roept gelijk ook vele vragen op. Tijdens de presentatie in Space Expo zullen wetenschappers uitleg geven over het experiment. Ook zullen zij vragen uit het publiek beantwoorden en de aanwezigen prikkelen om actief deel te nemen aan de afsluitende discussie.
Geïnteresseerden worden dan ook uitdrukkelijk uitgenodigd om het mini-symposium in Space Expo bij te wonen. Natuurlijk zijn de ‘korstmonauten’ aanwezig!
Tentoonstelling “De Korstmonauten”
In de kerstvakantie, van 22 december 2005 tot en met 8 januari 2006, zijn de ‘korstmonauten’ in een speciale tentoonstelling voor het publiek te zien in Space Expo. In de tijdelijke expositie wordt aandacht besteed aan het experiment en de ruimtevlucht die deze korstmossen maakten. Ook het onderzoek naar de korstmossen hier op aarde en met name in het Zuidpoolgebied komt aan bod. Een deskundige ruimtegids verzorgt regelmatig demonstraties en geeft uitleg bij “De Korstmonauten”. Deze rondleiding is ook zeer geschikt voor kinderen.
Meer informatie over de Space Expo in Noordwijk |