Voorbereiding
Space Expo in Noordwijk organiseert inmiddels voor de derde keer een 24 uurs missie. Doel is om de jeugd en het onderwijsveld enthousiast te maken voor wetenschap en techniek.
Samen met de docenten Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Algemene Natuurwetenschap-pen van het Northgo-college in Noordwijk is een uniek vakoverschreidend ruimtevaartproject
gerealiseerd naar het voorbeeld van de organisatie van een echte ruimtevlucht. Binnen dit kader hebben 37 deelnemende leerlingen de afgelopen maanden keihard gewerkt om de missie grondig voor te bereiden. Het is dan ook echt een ruimtevaartproject geworden voor en door de leerlingen zelf, wat uniek mag worden genoemd binnen het Voortgezet Onderwijs.
Vakoverschreidend onderwijs
Zowel het Northgo College als Space Expo zijn een groot voorstander van deze vorm van onderwijs en zien daar dan ook een grote toekomst in, omdat de leerlingen zich zo optimaal kunnen ontplooien. Deze werkvorm sluit goed aan bij de individuele belangstelling en capaciteiten van de leerlingen en de inhoud van de lesstof. De ruimtevaart heeft bewezen een motiverend kapstok onderwerp te zijn met een groot aantal invalshoeken die direct aansluiten op de leerstof van de diverse vakken. Met de inhoud en organisatie van de 24 uurs-missie slaat Space Expo een brug tussen het onderwijs en de ruimtevaart.
Universumprogramma
Het Northgo College neemt samen met 28 andere scholen deel aan het zogenaamde universumprogramma. Het universumprogramma is een initiatief van het landelijke Platform Béta Techniek heeft tot doel om het bétatechnisch onderwijs te vernieuwen, en kennis en ervaring met elkaar te delen in de verwachting dat er dan meer leerlingen voor beta kiezen. Door het beta-onderwijs uitdagender (dus niet makkelijker!) en levensecht te maken schept het Northgo College een aantrekkelijk leeromgeving voor leerlingen. Het ruimteproject is hier een goed voorbeeld van.
Mission Progress
In de Arianezaal van Space Expo is een grondstation ingericht waar vanuit de leerlingen bij tourbeurt ‘capcom’ zijn en de communicatie onderhouden met de astronauten aan boord van de ‘Zvezda’ en de ‘Columbus’. Deze twee realistisch ingerichte modules van het International Space Station staan in de permanente ruimtevaarttentoonstelling op ware grootte opgesteld en zijn voor 24 uur de woon- en werkplaats van de Northgo-astronauten.
Tijdens ‘Mission Progress’, zoals het ruimtesimulatieprogramma door de leerlingen is gedoopt, voeren de ‘astronauten’ Esther Niewold, Vera Stegmann, Saskia Zweers, Jim van Eeden, Kees van Gelder en Rubin van der Veen experimenten uit die door hun klasgenoten zijn bedacht. Alle experimenten zijn ‘ruimteproof’ en door de ‘safety-officers’ goedgekeurd voor veilig en verantwoord gebruik tijdens de 24 uurs missie. De logistiek is voor rekening van de ‘mission organizers’. Zij dragen o.a. zorg voor het ruimtevoedsel, de ruimteslaapzak-ken en niet te vergeten het ruimtetoilet aan boord.
Publieksmanifestatie
Op zondag 21 mei vanaf 10.00 uur start een publieksmanifestatie rond ‘Mission Progress’. In Space Expo zijn verscheidene kraampjes ingericht, waar leerlingen van het Northgo College uit Noordwijk uitleg en demonstraties geven bij de experimenten die de astronauten aan boord van het ruimtestation gedurende 24 uur uitvoeren. Het publiek wordt van harte uitgenodigd ook zelf een aantal experimenten uit te gaan voeren. Om half één start de countdown voor de start van Mission Progress. Na een laatste medische check door de vluchtarts Dr.Ilse Steenhoven, het aantrekken van de Spaceflightsuits, een kleine lunch en laatste media-conferentie vertrekken de astronauten naar het motorblok van hun raket die hen naar het ISS zal brengen. Na een luidruchtig vertrek stappen de zes astronauten voor 24 uur aan boord van de Zvezda-module; hun tijdelijke woning in de ruimte. Bezoekers van Space Expo kunnen dit allemaal meemaken en kunnen vanaf 14.00 uur ieder uur even contact hebben met de bemanning als het ruimteschip virtueel boven ons land bevindt. In de Arianezaal, bij het grondstation, zijn de verrichtingen van de astronauten op een groot scherm goed te volgen. De live beelden ‘uit de ruimte’ worden van commentaar voorzien door een leerling van de communication-groep. Space Expo sluit om 17.00 uur voor het publiek maar de missie gaat door tot maandag 22 mei 13.00 uur. Na sluitingstijd is de missie te volgen via internet. Na terugkomst op ‘aarde’ zullen de ‘astronauten’ een persconferentie geven.
Actuele informatie
Het laatste nieuws en de bijzonderheden rond Mission Pioneer zijn te vinden op
www.missionprogress.nl of via www.space-expo.nl
|