( Houston, 24 May 2007 )
[ planeet ]
- Laatste update: 24 May 2007 20:58 - 61564 maal gelezen.
|
|
Op 12 mei 2007 draaide de Cassini ruimteverkenner haar 31ste rondje om Titan, een maan van Saturnus, die door het team T30 wordt genoemd. Het radar meetinstrument maakte deze opname van de kustlijn en een aantal eilandengroepen in een gedeelte van een grote zee, die sterk lijkt op een nog grotere zee die eerder gefotografeerd is.
|
Net als de andere vloeibare oppervlakten die op Titan waargenomen zijn, zijn ook hier kanalen, eilanden, en andere kenmerken, die typisch zijn voor een kustlijn, te zien en de vloeistof, hoogstwaarschijnlijke een combinatie van methaan en ethanol, ziet er vrij donker uit op de radarbeelden.
Het opmerkelijkste van deze zee is dat er geen lichte gebieden zijn, wat er op zou kunnen duiden dat deze zee dieper dan 10 meter kan zijn. Ook is de aanwezigheid van een geïsoleerd eiland dat in de zelfde richting wijst als het rif in de rechter onderhoek opmerkelijk. Dit zou een bergketen kunnen zijn dat is gaan drijven. Het toont sterke overeenkomsten met bijvoorbeeld Catalina Island voor de kust van Zuid Californië.
Het gebied op de foto is ongeveer 160 kilometer bij 270 kilometer groot met een oplossend vermogen van 300 meter (1 pixel=300 meter). De foto is gecentreerd op 70 graden noord latitude en 310 west longitude.
De Cassini-Huygens missie is een gezamenlijk project van de NASA, het Europese ESA en het Italiaanse ruimtevaart bureau. Het Jet Propulsion Laboratory, onderdeel van het California Institute of Technology in Pasadena, leidt de missie voor NASA's Science Mission Directorate, Washington in D.C. De Cassini verkenner is ontworpen en gebouwd door JPL. Het radar meetinstrument is gebouwd door JPL en het Italiaanse Ruimtevaart Bureau in samenwerking met wetenschappers uit Amerika en verschillende Europese landen.
[ bron: NASA ] |
|