( European Space Agency, 17 Sep 2007 )
[ lancering ]
- Laatste update: 27 Feb 2008 18:49 - 67141 maal gelezen.
|
|
Een onbemand Foton ruimtevaartuig, die aanboord meer dan 40 ESA experimenten heeft, is vandaag met succes gelanceerd. Een Suyuz-U draagraket steeg om 13:00 uur (Nederlandse tijd) op vanaf het Baikonur Cosmodrome in Kazakstan. Na bijna 9 minuten scheidde het Russisch Foton-M3 ruimtevaartuig zich van de laatste trap van de raket en is in een baan van 300 kilometer hoogte gebracht en zal het in 90 minuten een baan rond de aarde maken.
|
De Foton zal 12 dagen in de ruimte blijven en zullen de experimenten aanboord worden blootgesteld aan gewichtloosheid, en in sommige gevallen, aan de ruwe omgeving van de open ruimte en zal het landen in de steppe aan de Russisch/ Kazakstaanse grens.
De 400 kilogram wegende Europese lading bevat onder andere experimenten die voor vele verschillende vakgebieden van wetenschap gebruikt kunnen worden. Er zijn vele wetenschappelijke afdelingen bij het project betrokken waaronder vloeistofmechanica, biologie, proteïne kristallisatie, meteoriet deskundige, stralingswetenschappers en exobiologen (buitenaards leven). De technologische experimenten kunnen mogelijk een oplossing bieden voor een effectief olie extractie systeem, betere geleidende legeringen en efficiëntere temperatuur controle systemen.
"De Foton missie is een onderdeel van ESA’s studie naar leven en fysica in de ruimte." zegt Josef Winter, hoofd van de Payload and Microgravity Platform afdeling van de ESA.
"Deze missie schept de mogelijkheid voor Europese onderzoekers om een uitgebreid aantal experimenten in gewichtloosheid te doen nog voor de nieuwe ISS module Columbus in gebruik is genomen. Er zijn in totaal 43 wetenschappelijke en technologische experimenten aanboord de Foton-M3 geleverd door de ESA, Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Canada en ook Russische experimenten.
Een van het meest ongewone Europese experiment is het ESA/DLR Aquahab experiment, een aquarium dat gebruikt wordt om het effect van gewichtloosheid op eencellige organisme, Euglena gracilis, te observeren en een kleine Cichlidae (vis).
[ Bron: ESA ] |
|