( European Space Agency (ESA), 07 May 2008 )
[ satelliet ]
- Laatste update: 07 May 2008 19:59 - 67270 maal gelezen.
|
|
De tweede satelliet van het Europese Galileo Navigatie Systeem, die afgelopen 27 April met succes in een baan om de Aarde is gebracht, heeft haar eerste signaal naar de Aarde verstuurd. Deze eerste uitzending is een belangrijke stap omdat de satelliet nu voor het eerste een gestandaardiseerd signaal uitzendt zoals op 1 juli 2007 is overeengekomen met de Amerikaanse partners.
|
Aanboord de GIOVE-B bevindt zich een zeer nauwkeurige Passive Hydrogen Maser klok die ervoor zorgt dat er een nog betere positie bepaald kan worden. Met het nieuwe signaal van de GIOVE-B is het in tegenstelling tot het Amerikaanse systeem ook mogelijk om binnenshuis een positie te bepalen.
Het GPS systeem is niets anders dan een zeer nauwkeurige klok in een satelliet waarvan de positie bekend is. Door de tijd te vragen aan minimaal drie satellieten kan de extract positie op aarde bepaald worden. Hoe nauwkeuriger het tijdsignaal des te beter je de positie kan bepalen.
Na de lancering van de GIOVE-B en het gereedmaken van de satelliet is het navigatie systeem op 7 mei aangeschakeld en onderzoekt men nu de kwaliteit van het signaal.
Er zijn verschillende partners bij dit project betrokken zoals het GIOVE B Control Centre bij Telespazio facilities in Fucino, Italië, het Galileo Processing Centre op ESA's European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk, het ESA ground station in Redu, België, en het Rutherford Appleton Laboratory (RAL) Chilbolton Observatory in Engeland.
De 25 meter grote Chilbolton schotel maakt het mogelijk om de signalen zeer nauwkeurig te ontvangen om hier een analyse van te maken waarbij gekeken wordt of de signalen aan de vereiste specificaties voldoet. Elke keer waneer de GIOVE B over Engeland komt zal het observatorium de satelliet volgen die op een hoogte van 23.173 km zweeft en in 14 uur en 35 minuten een rondje om de Aarde maakt.
|
|