“Suitsat” zoals de satelliet heet, kan door studenten en radioamateur gevolgd worden en kunnen ze de speciale berichten ontvangen. De satelliet zendt alleen uit zolang de batterij van het ruimtepak het uithoudt. Er zijn ook twee CD’s met ruim 300 foto’s, tekeningen, gedichten van studenten, uit verschillende landen (Japan, Europa, Rusland Canada, Amerika en Afrika) meegenomen. Eén van de twee CD’s gaat mee in het ruimtepak, de andere blijft aanboord het ISS en wordt door de bemanning bekeken. De CD van de bemanning wordt via de SSTV zender naar de aarde gezonden.
Het idee voor een “Suitsat” werd voor het eerst voorgesteld door het Russisch ARISS Team (ARISS is Amateur Radio (via het) ISS) onder leiding van Sergey Samburov (RV3DR). Het idee werd serieus besproken op het ARISS International Partner Symposium in oktober 2004. Het project wordt ook wel “Radioskaf” genoemd ( “Radio Spoetnik” in het Russisch) staat onder leiding van de Rus A. P. Alexandrov en assistent projectleider is A. Poleshuk, beide van de Russische ruimtevaart organisatie RSC. De Amerikanen ontwikkelde de hardware voor dit project en werd geleid door de AMSAT medewerker Lou McFadin (W5DID).
De SSTV zender zal in de Service Module van het Internationaal ruimtestation ISS worden geplaatst en zal onderdeel gaan uitmaken van het al bestaande ARISS systeem. Als het systeem operationeel is dan zullen er per dag 480 opnames vanaf het ISS naar de Aarde verzonden worden in het zogenaamde SSTV-formaat (JPG). Het systeem kan ook gebruikt worden om beelden naar het ISS te zenden die dan over een groot gebied te ontvangen zal zijn. De SSTV apparatuur die met Progress vlucht 19a is meegekomen is onder andere SpaceCam Software, een radio/computer interface en data kabels. De gereserveerde laptop voor de SSTV installatie zal met een latere Progress vlucht meegenomen worden.
De komende maanden zal de “Suitsat” en de SSTV installatie een uitgebreide NASA en Energia (Russisch ruimtevaart organisatie) veiligheidstest ondergaan voordat de “Suitsat” definitief de vrije ruimte in mag.
( Met dank aan Cor ( PD0RKC ) onze special Reporter )
Meer informatie:
- Amateur Satelliet Organisatie (AMSAT): amsat.org
- Slow Scan TV aanboord het voormalige MIR ruimtestation www.hffax.de
-en ook op : http://www.qsl.net/dg7ro/
- SSTV Software: pd0rkc.mine.nu
|