Er zullen ook meer dan 100 foto en film opnames gemaakt gaan worden van de lancering. Er zijn ook vier nieuwe camera's, twee aan elke draagraket van de Discovery, geplaatst die de draagraket in de gaten zal gaan houden op vallende brokstukken. In 2003 was een stuk losgeraakt isolatieschuim dat de vleugel van de shuttle raakte, de hoofdoorzaak van het verongelukken van spaceshuttle Columbia en haar bemanningsleden.
Bij de lancering van de Discovery in 2005 viel er opnieuw een klein stuk isolatieschuim vanaf houder van de luchtleiding (PAL) van de draagraket af maar raakte ditmaal de spaceshuttle niet. Dit was wel de aanleiding om lancering van missie STS-121 uit te stellen en de constructie van de draagraket grondig te herzien. "We zullen ditmaal geen vallend isolatieschuim vanaf deze plaats meer zien.", zegt John Shannon topmanager van het shuttle programma, "Omdat we dat onderdeel (PAL) verwijdert hebben".
Topmanager John Shannon en andere spaceshuttle managers zijn wel bevreesd dat er opnieuw kleine stukken puin tijdens de lancering zullen vallen en hopen dat die geen bedreiging gaan vormen voor de spaceshuttle.
"Om de ice-frost ramps zijn wij wel bezorgd" zegt NASA's topmanager Mike Griffin, "We weten nog niet precies hoe zulke kleine brokstukken de spaceshuttle kunnen beschadigen". Er zijn geen aanpassingen gedaan aan de ice-frost ramps op de externe draagraket sinds de eerste testvlucht van de Discovery vorig jaar.
Als het weer vandaag tegenzit, kunnen we de Discovery ook zondag lanceren. De NASA hoopt echter dat de spaceshuttle wel binnen drie dagen gelanceerd wordt om genoeg brandstof over te houden voor een extra ruimtewandeling en een 12e dag in de ruimte.
Meer STS-121 artikelen (Nederlands):
♦ Astronauten STS-121 komen aan in Florida.
Meer informatie:
♦ STS-121 Informatie pakket ( PDF / Nederlands )
♦ NASA spaceshutlle homepage (Engl.)
|