( Pasadena, Californië, 04 Mar 2008 )
[ planeet ]
- Laatste update: 04 Mar 2008 01:11 - 57061 maal gelezen.
|
|
Een NASA ruimtevaartuig dat om Mars cirkelt heeft voor het eerst in de geschiedenis een foto gemaakt van een actieve lawine vlakbij de noordpool van de rode planeet. De foto toont een dalende wolk vanaf een oplopende helling waar het ijs en stof net neergekomen zijn.
|
Het Hoge Resolutie Foto Experiment (HiRISE) bevindt zich aanboord NASA's Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) en is deze opname op 19 februari gemaakt. Dit is slechts één van de 2400 Hoge Resolutie foto’s van de MRO die vandaag vrijgegeven zijn.
Ingrid Daubar Spitale van de University of Arizona, Tucson, die verantwoordelijk is voor het richten van de camera en honderden foto's heeft bekeken, was de eerste die de lawines onder ogen kreeg. "Het verraste mij echt," zegt zij. "Het is mooi om zoiets dynamisch op Mars te zien. Veel van wat wij zien is al miljoenen jaren onveranderd gebleven."
De camera staat op vaste tijden op een bepaald stuk van Mars gericht om de verschillende seizoen van Mars te kunnen bestuderen. Maar was de doel van de foto's van 19 februari was niet deze steile helling.
"We keken naar de invloed die het voorjaar heeft op een koolzuurgas ijslaag dat een stuk duinen bedekt, en was het vinden van lawines totaal onverwacht," zegt Candice Hansen, mede hoofdonderzoeker voor HiRISE, op het Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Californië.
Op de volledige foto zijn details te zien ter grote van een tafel in een baan van 6 kilometer breed en meer als tienmaal zo lang op een lentegraad van 84 graden noord. Het is bekend dat de rode lagen rijk zijn aan ijswater dat een diepe bedding vormt met een lengte van meer als 3700 kilometer en strekt zich uit over de gehele foto.
"We weten niet hoe deze aardverschuivingen veroorzaakt zijn," zegt Patrick Russell van de Universiteit van Bern, Zwitserland, en lid van het HiRISE team. "We gaan proberen om meer foto's te nemen van dit gebied door de seizoenen heen om te onderzoeken of deze aardverschuivingen het hele jaar door voorkomen of dat dit alleen tijdens het begin van de lente voorkomt.
Meer ijs dan stof speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van deze aardverschuivingen. Foto’s die de komende maanden gemaakt zullen worden zullen de veranderingen in de bedding in beeld brengen. Dit zal de wetenschappers helpen bij het welk bepalen hoeveel ijs er is.
"Als er brokken ijs zouden loskomen en vallen, verwachten wij dat het water in deze brokken van vaste stof in gas zullen oplossen," zegt Russell. "We bekijken of de brokken in volume zullen afnemen. Met deze kennis zullen we een beter beeld krijgen hoe het water op Mars circuleert."
Een andere nieuwswaardige HiRISE foto die vrijgegeven is toont de blauwe Aarde en haar maan gezien vanaf de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). De westkust van Zuid Amerika is zichtbaar op de foto. Er zijn nog tal van andere foto's beschikbaar die verschillende vormen van Mars laten zien zoals de diepen ravijnen en ritmieze patronen van zandduinen.
De camera is een van de zes wetenschappelijke instrumenten aanboord de Mars satelliet. Het ruimtevaartuig kwam in maart 2006 bij de Rode Planeet aan en heeft al meer gegevens naar Aarde verzonden dan alle Mars missies bij elkaar.
Meer foto's van de MRO
http://www.nasa.gov/mro
|
|