( Pasadena, Calif., 26 May 2008 )
[ planeet ]
- Laatste update: 26 May 2008 12:57 - 72155 maal gelezen.
|
|
Vanochtend rond 01:30 uur is de Phoenix Marslander veilig op de Rode Planeet geland om te beginnen aan een driemaandse missie om de bevroren grond in het Noorden van de planeet met haar robotarm en aanboord laboratorium te gaan onderzoeken op sporen van leven.
|
De radio signalen kwamen om 01:53:44 uur binnen bij het Controle Centrum en bevestigde een veilige 15 minuten durende moeilijke afdaling en landing op de rotsachtige grond van de planeet. Het duurde ruim 15 minuten voor de radiosignalen die met lichtsnelheid reizen, om de Aarde te bereiken.
Missie leden van het NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Lockheed Martin Space Systems, Denver en de Universiteit van Arizona juichten toen ze hoorde dat de Phoenix veilig was geland en wachtte ze vol ongeduld op de eerste informatie van de Marslander later die nacht.
NASA directeur Michael Griffin was ook aanwezig in de Controle kamer en zei dat dit de eerste succesvolle landing op mars is zonder airbags sinds de landing van de Viking 2 in 1976.
"Voor het eerst in 32 jaar en voor de derde keer in de geschiedenis een het JPL team een zachte landing op Mars gemaakt," zei Griffin. "Ik ben zeer gelukkig dat ik deze zeer moeilijke prestatie heb mogen meemaken."
Tijdens haar 679 miljoen kilometer lange vlucht van de Aarde naar Mars die begon op 4 augustus 2007, was de Phoenix afhankelijk van haar zonnepanelen tijdens de belangrijke momenten van de vlucht. De lander werd zeven minuten voor de landing gescheiden van het moedervaartuig gehuld in een beschermende schil om de atmosfeer van Mars te doorkruizen. Accu's zorgden voor de stroom tijdens de landing totdat de lander haar eigen zonnepanelen had ontvouwd.
"We hebben het moeilijkste gehad en kunnen we weer adem halen, maar moeten we nog afwachten of de Phoenix haar zonnepanelen zal openen," zegt JPL's Barry Goldstein, Phoenix Project Manager. Als alles goed gaat zullen de technici vandaag de status van de zonnepanelen krijgen van de Phoenix die het signaal via NASA's Mars
Odyssey orbiter zal doorsturen.
Bron: PHOENIX NASA PAGINA
|
|