Venus wordt vaak de zusterplaneet van de Aarde genoemd qua omvang maar is toch geheel verschillend. De planeet is gehuld in een nevel van koolstofdioxide met hoge temperaturen op het oppervlakte en wolken van zwavelzuur.
Als we weten hoe dit milieu is ontstaan geeft dat ons een beter inzicht in de geboorte en klimaat verandering hier op Aarde. Daarvoor is Venus een zeer interessante planeet om te onderzoeken.
De Venus verkenner AKATSUKI zal in een baan van 300 tot 80.000 kilometer boven de planeet gaan draaien. Door de verschillende hoogtes kan men een goed inzicht krijgen in de meteorologische bijzonderheden van de planeet en de deeltjes die van de planeet de ruimte in stijgen onderzoeken.
Zo is het mogelijk om close-up opnames van Venus te maken en de stomen die op Venus heersen, die snelheden tot 100 m/s bereiken, zo'n 60-maal sneller dan de rotatiesnelheid van de planeet, te kunnen onderzoeken.
Deze stormen zijn wel het bijzonderste verschijnsel van de planeet die niet door meteorologische invloeden kunnen worden verklaard.
De AKATSUKI zal met behulp van infrarood licht door het wolkendek van de planeet kunnen kijken en zo de temperatuur en condities op het oppervlakte kunnen onderzoeken. Daarnaast zal de verkenner onderzoek doen naar de vulkanen en onweerswolken op de planeet.
De lancering van de AKATSUKI staat geplant voor 21 mei en heeft een een levensverwachting van 4,5 jaar.
Bron: JAXA
|